Oivangilla on takanaan pitkä historia

Neljäkymmentä vuotta nuorisotyön ytimessä – leirikoulujen järjestämisestä alkanut histroriamme on vakiintunut ammattimaiseksi ja kattavaksi nuorisokeskustoiminnaksi kauniissa maisemissa Elijärven rannalla, Ruka-Kuusamon palvelujen läheisyydessä.

Oivangissa on järjestetty leirejä ja leirikouluja jo 1970-luvulla ennen varsinaisen toiminnan alkua. Aloitimme toimintamme vuonna 1982 ja aloimme heti erikoistua luonto-, elämys- ja seikkailuaiheisiin aktiviteetteihin. Ne ovat edelleen identiteettimme ytimessä.

Yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 1993, Suomen nuorisokeskukset eli virallisemmin Suomen nuorisokeskusyhdistys ry perustettiin kattojärjestöksi Suomen nuorisokeskuksille, joita on yhdeksän kappaletta. Nuorisokeskuksista muodostuu nuorisotyöhön erikoistunut verkosto, joka toimii nuorison osaamis- ja kehittämiskeskuksena sekä edistää nuorison liikkuvuutta kotimaan keskuksissa ja ulkomailla yhteistyötahojen avustuksella.

Seuraavat vuosikymmenet eli 1990-luku ja 2000-luku olivat Oivangille toiminnan vakiinnuttamisen ja kansainvälistymisen aikaa. Perustehtävämme on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja tarjota monipuolinen, toiminnallinen ja turvallinen ympäristö elämykselliseen yhdessäoloon ja osallisuuteen. Se ei ole muuttunut vuosikymmenten varrella.

Toimintamme on kuitenkin kehittynyt vuosi vuodelta ja koostuu nykyään erilaisista leireistä ja tapahtumista sekä leirikouluista. Keskeistä toimintaamme on myös valmentava nuorisotyö, johon kuuluu muun muassa Nuotta- valmennus. Lisäksi kansainvälinen nuorisotyö on toimintamme ytimessä.

2010-luvulla yksi keskeisiä toimintamme suunnanmuutoksia on ollut vuonna 2015 tapahtunut yhtiöittäminen. Meistä tuli kokonaan Kuusamon kaupungin omistama yhtiö, joka palvelee nuoriso- ja luontomatkailijoita sekä muita ryhmiä lomapaikkana, leiripaikkana sekä kokous-, tilaus- ja juhlapalvelupaikkana.